До дітей

Діти! Я не правий, що не встиг це сказати особисто. І, можливо, що казав, а ви могли не звернути уваги. Ця сторінка має прожити роки три-чотири. Принаймі - домене ім’я slowpo.kyiv.ua Альтернативна адреса slowpo.vercel.app - ця буде жити, доки живе хост Vercel.

mistake

Хочу порадити вам не боятись щось пробувати робити. Помилки, якщо їх зрозуміти - це шлях до удосконалення і розвитку.

Якщо щось не виходить - сприймайте це спокійно. Дорослі люди, що з псіхами кидають навчання і тікають, викликають щире здивування у мене.

Не бійтесь розмовляти в колективі. Але і намагайтесь не доводити до ситуації, коли розмовляєте тільки ви.

Не стидайтесь запитувати, якщо чогось не знаєте.

study

Прямо кажіть я не знаю якщо чогось не знаєте як зробити і маєте більш досвідчену людину поруч. Але не бійтесь погоджуватись робити щось незнайоме - тільки попросіть навчити. Не бійтесь видатись смішними або незграбними - ніхто не вміє їздити на велосипеді від народження. Вчиться, піднімайтесь після падінь. Що знаєш - за плечима не носити казала моя бабуся. Тільки років в 40 я почав розуміти, як вона права.

Спілкуйтесь спокійно, не підвищуючи голос навіть в конфліктних ситуаціях. Підвищення голосу часто викликає у співрозмовника ланцюгову реакцію і важко вже зупинитись тоді обом. За криком забувається про що йшла мова.

Інколи людина А підвищує “градус” розмови, так що відступити вже важко. А потім виявляється, що її співрозмовник Б має рацію. І умовному А, що загнав себе криком і понтами в глухий кут, вже важче визнати був не правий, ніж людини, що спокійно вела розмову.

Так, є ситуації, коли можна і покричати, але їх досить мало. То ж не зловживайте цим.

Визнавайте свої помилки. Прості був не правий, пробач мають колосальний вплив на сприйняття ситуації співрозмовником. Пробачайти іншим їх помилки (до певної міри).

mood

Гумор і самоіронія досить гарно допомагають встановити дружні стосунки. Сприймайте жарти над собою спокійно, без образ. Можна навіть підтримати жарт над собою і додати ще. Жарт у спілкуванні краще, ніж кисле обличчя. Хоча і важче буває інколи.

Майте самоповагу до себе, кажіть, якщо жарти переходять межу.

Якщо вам роблять зауваження - прислухайтесь, спробуйте його проаналізувати спокійно. Критика буває безкорисна ти дурак і конструктивна, до якої варто бува прислухатись. Кажуть - з сторони видніше.

empathy

Пам’ятайте про емпатію. Ставте себе на місце людей, з якими мешкаєте/товаришуєте. І спробуйте знайти відповідь на питання Чи приємно було б вам, якби вони поводились так, як ви? Плямкання, розмовляння з набитим ротом, побутове хамство, грубість, розстібання застібок броніка, коли всі сплять.

Алкоголь, цигарки, легкі наркотики - це все вам можуть і будуть пропонувати в компаніях. Дивіться самостійно - приймати ці пропозиції, чи ні. Можна з гумором відмовити мені мама не дозволяє (і бути готовим до жартам у відповідь про мамину дитину). Не приймайте ці пропозиції тільки тому, щоб здаватись своїми/дорослими у компанії Прислухайтесь до власних відчуттів - чи треба воно вам? Подивіться, як виглядають люди під дією тих речовин спочатку. Час від часу можна дозволитись собі розслабитись - але так, щоб на наступний день не було непереливки.

vacation

Люди народжуються і помирають однаково. Але життя в кожного складається по різному. І досить багато залежить від завзятості характеру, вміння змусити себе робити те, що треба.

Завжди будуть в полі вашого зору ті, в кого краще телефон, більше грошей, швидше авто, вищий будинок. Сприймайте це спокійно, не давайте заздрощам стати на заваді в спілкуванні з цими людьми. Подивіться - може в успішних людей є чому навчитись.

Мені приємно час від часу щось робити, що втомлює - щоб більш цінувати час відпочинку.

Озирнутись на результат роботи - це як піднятись на вершину, скинути наплічник - і ловити кайф перші п’ять хвилин від легкості пересування. А далі - нова вершина з новим краєвидом.

Не бійтесь працювати. Неробство псує людей.

Робіть щось, що виходить за межі ваших побутових і робочих обов’язків. Інколи можна зробити те, що не принесе вам грошей: замести в коридорі біля ліфта, прочистити доріжку від снігу під будинком, полагодити двері у під’їзді.

Пробуйте знайти цікаве хобі. Зміна діяльності надає розраду мозку. В молодості людина знає зазвичай менше, але це не вада, якщо людина вчиться все життя. Але залишайте час і на відпочинок, інакше для чого це все.

exercise

Не соромтесь себе, власного тіла. Робіть фізичні прави - навіть просто зарядку 4 рази на тиждень по 7 хвилин. Плюс три рази на тиждень можна виділити більш серйозним навантаженням - присідати, віджиматись, підтягуватись. Без фанатизму, чотири-п’ять підходів з перервою 5 хвилин. І тоді ви зможете обирати одяг за принципом подобається: так/ні а не щоб таке вдягнути, щоб менше з мене випирало.

Два роки кривлянь на турніку - і з 7 раз я став підтягуватись 14. Це не абияке досягнення, але, тим не менш. В школі я 14 раз не міг підтягнутись.

thief

Не крадіть і не обманюйте без нагальної потреби. Нагальна потреба - це коли їсти нема чого, а не коли на золотий батон не вистачає. Але, як доведеться - продумайте наперед, щоб вас не впіймали.

Не удавайте з себе того, ким ви не є (це не стосується прийому на роботу;-) ). Згадайте фільми на кшталт їх поміняли тілами. Буває смішно, як на місці умовно чоловіка актор поводиться як жінка, або на місці дорослого - як дитина. Будьте собою, юність - це прекрасний час!

Не бійтесь відрізнятись від загалу, мати думку, відмінну від більшості. Майте аргументи на захист своєї позиції. Результати виборів 2019 ще раз підтвердили, що більшість може помилятись.

book

Продовжуйте читати після школи/інституту. Приємно спілкуватись з співрозмовником, що вміє висловити думку більшою кількістю слів, ніж троє матюків. Що знає і вміє розповісти більше, ніж ролік з тік-току. Написати і розповсюдити текст навіть зараз легше, ніж зафільмувати і десь зберігати відео.

conversation

Намагайтесь, щоб слова не розходились з ділом. Неприємно бачити, як людина бажає всього кращого (на дні народження) а потім - мотає нерви через дріб’язок.

Прислухайтесь до слів чужих людей, порівнюйте з тим, що вони роблять. Якщо говорить одне, а робить геть не схоже - це привід не довіряти ций людині. Наприклад, хтось каже Треба кидати пити і продовжує бухать. Це вже червоний маркер - навряд чи можна вірити цій людині.

В житті бувають люди, які сідають на шию. Непомітно вони намагаються компліментами/інтригами заручитись довірою і використовувати інших, не маючи на це ніяких повноважень. Підозрілих/несправедливих компліментів лякаюсь більше, ніж лайки на мою адресу.

Ще бувають особи, які намагаються шпильками знайти вразливе місце у співрозмовника і бити туди і далі. Просто не давайте знайти у вас це місце, жартуйте у відповідь. Приклейте подумки наліпку псіх такому співрозмовнику, якщо він не полишить цих спроб.

hope

Пам’ятайте, що є надія, поки людина жива. Можливо, буде важко. Не знаю, як воно складеться з результатом війни. Але я б радив спробувати пошукати себе на заході. Це буде важче, ніж чілити вдома, факт. Але, можливо, вам сподобається. Пам’ятаєте, як важко змусити себе щось змінити в житті (банально поїхати у відпустку) і як потім не хочеться повертатись з відпустки додому. Там чужі люди, чужа культура. Але їм вдалось певною мірою переступити через я хочу, мені треба і рушити до роби, що маєш і хай буде як буде. Хоча особи з негативними рисами людськими є всюди. Немає умовного Валінору, де живуть ельфи. Але там вдалось побудувати суспільний устрій, що хоч трохи ці вади обмежує.

work

Уникайте гігантоманії: невеликі будинки/квартири дешевше утримувати, маленькі авто - простіше паркувати. Менші баули - легше носити.

Великі завдання (плани) - робіть малими порціями. Очі можуть боятися - зосередтесь на тій частині, що можете/знаєте/виглядає простішою і робіть.

Є таке собі правило 20/80: 20 відсотків наших зусиль забезпечують 80 відсотків потреб. Але ці зусилля треба робити.

shower

Дрібними речами теж можна насолоджуватись. Це легко навчитись робити - варто тільки зосередитись і уявити що є тільки ви і ця річ на всьому світі. Мені зараз просто з’їсти морозива - вже невелике свято :-) Помитись - вже середнє свято. Побачити вас - велике. Можна обтертись мокрою футболкою над раковиною умивальнику у вбиральні при необхідності - і будете чистіше себе відчувати.

Чистіть зуби, мийте ноги. Важливо давати шкірі на ногах підсохнути, якщо доводиться ходити у грубому взутті довго. Інакше можна зняти шкіру разом з шкарпетками через три доби безперервного носіння ботинок (наприклад).

shoot

За добро - платіть добром. Можна навіть робити добро, не сподіваючись на відплату. Око за око вживайте обережно, не завжди варто опускатись до рівня дурня.

Почуєте ми же браття зі сходу - стріляйте на звук.

heart

Люблю вас. Вірю у вас.

іконки з Icons8