Focsani - Braşov - Sighișoara - Salina Turda - Merry Cemetery

Подорож Румунією на осінні канікули 2018

Шкільні канікули несподіванно поставили питання руба — що робити. Спочатку метою була Норвегія, але опис погодних умов на останньому тижні жовтня і далека відстань стали на заваді. Далі (чомусь) думка метнулась ближче — зганяти відвідати Литву, Латвію і Єстонію. Але кордони з Білорусією та і рух на північ викликали певні сумніви. І рішення було знайдено — Румунія: поруч, на південь, були тільки раз (проїздом в Болгарію), крім гарно вбраних віслючків і парому не пам’ятаємо нічого.

Довго наносив на гугло карти точки румунських пам’яток природи і архітектури. Далі було простіше - протягнути маршрут через найбільш щільні сукупчення пам’яток. То ж вийшов ось такий план

грязеві вулкани Noroioși, Peleș Castle, Bran Castle, Sighișoara Citadel, Трансфарагаш, Sibiu, Castelul Corvinilor, Salina Turda, Merry Cemetery.

Далі — справа техніки: забронював номери, зробити дитям біометричні паспорти (аби не возитися з візами) і помчали. За прогнозом було обіцяно +20, то ж зняв зимову гуму і причепив літні колеса назад.

day 1

romania route

Перший відрізок шляху подолали за одинь день, Київ — Платонове — Goianul Nou — Leuseni — Albita — Focsani Їхали згідно того, як Google maps запропонували маршрут, трасами E95 E584 M21 E581 E85. Одеська траса після ремонтів дозволяє тримати 130 одразу після “білих” сел київської області. E584 — стара бетонка, трохи латана асфальтом, їхав 80 і періодично скидав до 40 перед бетоними буграми. В ПМР бетонка залишилась такою самою, хіба що латок менше. В Молдові M21 та E581 — рівненький асфальт.

При транзиті ПМР, як з’ясувалось, треба мати заповнені міграційні карти на кожну особу в авто. Карти нам самостійно заповнив прикордонник, попередньо попросивши показати речі в оглядовій кімнаті. (в 2019у інший прикордонник сказав що карти потрібні тільки для повнолітніх)

При в’їзді в Румунію треба обов’язково купити ровін’єту, сплативши таким чином за користування рівними дорогами. Купується вона на заправці, потрібні гроші і техпаспорт. Крім чеку, оператор вносить номер авто в базу. Далі по країні зустрічались автоматичні пункти контролю — на стовпах висять відеокамери з попереджувальними знаками. На тиждень дозвіл поподорожувати Румунією коштує 13,99 лєй.

upd в 2019у бетонка E584 на українській частині стала більш горбатою і дірявою, не варто вже туди їхати. Хоча така сама порожня

day 2

romania route

На другий день відвідали грязеві вулкани Noroioși. Фактично це один великий (і декілька маленьких) “вулканів”, що час від часу пускають бульки в бруді, в оточенні глиняних мертвих пейзажів. Як подобається подорожувати — варто оглянути. На наступні три ночі оселились в Брашові (Braşov). Досить велике місто, десь там навіть є гірськолижний курорт.

day 3

romania route

Оригінальній ідеї катнути через Трансфарагаш довелось зазнати змін: саме на 1е листопада було заплановано подолати перевал, але за інформацією з www.transfagarasan.info в цей день вже не пускають авто через перевал. То ж довелось поміняти дні місцями, бо приїхати за тищу кілометрів і поцілувати шлагбаум геть як не хотілось. Дорога цікава, але за 350 км серпантини вже набридли.

day 4

romania route

Замок Bran — гарний затишинй невеликий замок в гарному стані. Якщо відкинути всю мішуру про Дракулу — вартий огляду, але тільки з самісінького ранку, бо потім набивається дуже багато людей, черги.

Замок Peleș — резиденція румунського короля, в дуже гарному стані. Але варто ретельно вивчати розклад роботи, бо був зачинений на прибирання. Погода була гарна, то ж просто погуляти парком теж виявилось нічого.

Замок Rasnov — досить сильно розвалений, зберіглись тільки навколишні стіни. Крім залізти на саму верхівку і глянути на долину сенсу їхати немає.

day 5

romania route

Sighișoara — іграшкові будиночки в наявності, вистачає двох годин на все разом з лимонадом.

Ночівля в Sibiu і ось він — перлина Трансильванії, замок Corvinilor. Величезний замок, що непогано зберігся до наших часів: кімнати, зали і коридорчики на різних рівнях. Видно сліди реставрації звичайною цеглою, але в принципі — це найкращий з відвіданих замків в Румунії. На протязі свого життя замок постійно добудовувався, то ж не можна сказати, що є повністю автентичним. Фотографам попередження: зранку сонце буде світити прямо в об’єктив камери, якщо знімати головний вхід. То ж варто або побігати довкола або почекати вечора. Для замку доступний аудіогід, але необхідно завантажити програму з Google play market.

По дорозі до наступного місця ночівлі ще заїхали в соляну шахту. Кожна соляна шахта наче має бути соляна однаково, але соляна по-своєму. Salina Turda має довгий підземний вхід (коридор) і чотири камери де видобували сіль (на відміну від низки заплутаних ходів польської шахти Вєлічка). Найнижча і найменша камера затоплена — там можна покататись на човнах. Ще одна камера відкрита для відвидин з атракціонами: є оглядове колесо, невеличкі площадки для гольфу, настільного тенісу, футболу.

day 6

romania route

Merry Cemetery, Săpânța справив подвійне враження. З одного боку — дійсно оригінальне оздоблення пам’ятників над могилами і церкви. З іншого боку, поки туди доїхав аж втомився. Але це все нічого — відпочив потім в черзі на кордоні, чекаючи, поки натовпи румунів перейдуть кордон, аби відвідати українські магазини.

дороги

Румунські дороги гарні, але в горах зустрічаються великі, але відчутні хвилі через всю дорогу. Якщо не встигаєш зараня загальмувати, то підлітаєш а потім - прикладаєшся пузом з розгону. Також зустрічаються ями, слід таки дивитись.

На рівнинній частині теж слід дивитись уважніше — навколо Фарагашу постійно бачили збитих лис. А це, в залежності від швидкості, може бути і мінус бампер.

Єдина країна за маршрутом, де водії дотримаються правил дорожнього руху — це виявилась Молдова. В Румунії по селах їдуть 70-80 (попри обмеження 50), поза селами — теж хто на що здатний. Дуже багато легкових авто з антенами рацій, мабуть попереджають один одного.

побут

Жили в квартирах/будинках, заброньованих на booking com. Готували вранці самі, вдень - їли що попадеться, вечором - ходили в заклади громадського харчування.

Єдине негативне враження — це Sibiu batterfly house. На одну ніч ще так-сяк, а от довше я б там жити не радив. Легкий запах каналізації в квартирі, повільний інтернет.

Більше фото ось тут