по Греції Халкідіки, Пелопонес, Кефалонія та Лефкада

В серпні їздили подивитись Грецію на два тижні

В Греції гарно. Природа, море, люди. З пам’ятками архітектури — вже не так все чудово: багато були зруйновані часом і землетрусами і відновлені чисто схематично. Найбільш зберігся акрополь в Афінах (який ми відвідували в попередню поїздку). Інші стародавні пам’ятки, відвідані на Пелопонесі — розвалене каміняя, відновлені пара колон/будинків і стадіон в гарному стані.

сподобалось

З того, що запам’яталось вартим до відвідування можу згадати

  • розвалини Дельфи — компактно отримати уявлення про стародавнє місто, непогані краєвиди.
  • місто Мітрас — збережені тільки церкви і фортеця на горі — інше в руїнах. Але має мальовничий вигляд.
  • дорога 82 від Мітрас до Каламата — круті серпантини, природні тонелі
  • пляжі на західній частині островів Лефкада та Кефалонія.
  • каньйон Вікос — величезна ущелина
  • печера Perama - була по дорозі, знаходиться впритул до одноіменного міста. Ходити приблизно 1км, тільки з екскурсоводом.
  • монастирі Метеори — виключно заради незвичного рел’єфу і мімімішних фото.

Метеори

не сподобалось

З того, що не виправдало сподівань:

  • Ситонія (середня “нога” Халкідиків) — занадто забита відпочиваючими, на виїзді на західному узбережжі спостерігав пробку здоровенну на світлофорі. Природа — так, гарна, але в кемпінгах кількість туристів просто зашкалює, мало не на головах. Все чисто і акуратно — просто багато людей. Кемпінги прокидаються рано вранці і засинають досить пізно ввечері, слід на це зважати.

Thalatta Kalamitsi

  • Олімпія — теж самі розвалини, декілька колон ще стоять, храм і все. Ну — стадіон традиційно без зауважень. Відвідини для людей з вразливою уявою і міцним здоров’ям — оглянути це все вдень влітку. Є музеї де прохолодно і можна заховатись від спеки.

житло

В Греції жили в кемпінгах у власному наметі. В кемпінги народ приїздить на тиждень мінімум, наше “пустіть переночувати” сприймалось трохи зі здивуванням.

По дорозі між Україною і Грецією — ночували в готелях. Єдине виключення — ніч в Archontiko Geki 1876 , кемпінгу там не знайшлось. В готелі вийшло в два рази дорожче. Але готель сподобався: стіни, дах, ліжко, сніданок :)

В кемпінгах — від 22х до 38 євро за чотирьох, авто і звичайний намет.

кемпєри на відпочинку

Кемпінгове барахло займає весь багажник :( І це тільки два стільця, стіл, намет на чотирьох в “абліпачку”. Варто взяти з собою молоток і цвяхи сотку — замість кілків для кріплення намету, якщо він цього потребує. Звичайні алюмінієві кілки в кам’янисту землю грецьку руками запихувати важко, а забивати — шкода.

Бокс на дах виглядав би вирішенням проблеми, але це ж додатково возити зверху цю байду… Цікаво, який зручніше — довгий і вузький чи широкий і короткий? По дорозі бачив авто, в яких бокс перев’язаний додатково мотузкою — мабуть щось знають ;) Ще бачив ХС70 з боксом, що наче виростає з даху — дуже аеродинамічно. Гуглив, знайшов щось на кшталт Carline box.

в абліпачку (фото з Гугла)

їдло

Харчування було змішаним: готували самостійно, ресторани, перекуси на ходу. З перекусів гарно зайшло молоко з сухими сумішами: і суміші з ягодами смачніше, ніж у нас. І прохолодне молоко в обід смакує краще. І швидко: розлили, поїли, миски сполоснули і можна їхати.

Пробували консервованих кальмарів. Маленькі кальмари цілими запихані в жестяну банку. Людям з слабою психікою не радив би. Очі, щупальця і якась хитинова плівка в середині.

А якщо дійде до рекламних заманух: “В Греції треба їсти свіжу рибу” — дізнайтесь вартість перед тим, як. Риба хай там в дві долоні на грилі коштувала 40 євро.

захід сонця в Метеорах

дорога

Доїхати до Греції вдалося за два дні, до Cитонії — три. Їхав вдень, вночі спав. Назад впорались за два, після Болгарії дружина їхала за кермом і я мав змогу відпочити.

Вийшло 6 тисяч кілометрів (і два пароми між островами).

паром замість таксі в заливі

greece vacation route greece vacation route greece vacation route greece vacation route greece vacation route greece vacation route greece vacation route greece vacation route greece vacation route greece vacation route